Zveřejněny i soupisky 2.divize

29.09.2013 11:01

 

Dnes 29. září po neuvěřitelných sedmi dnech od losovací schůze zveřejnil vedoucí soutěže (Josef Streďák) soupisky družstev 2. divize na databázovém serveru db.chess.cz. Jde prozatím o neoficiální informaci, neboťna webu Jihočeského šachového svazu, pořadatele soutěže, není nic!

Vedoucí soutěže nemá problém, na rozdíl od kolegy v 1. divizi, akceptovat název družstva DDM Písek.

 

Novinkou 2. divize je rozporuplná reorganizace. Nově je soutěž, která se roky hrála o 12 družstvech systémem každý s každým na 11 kol, rozdělena do dvou základních skupin po 7 družstvech. První čtyři v pořadí budou pokračovat proti soupeřům ze druhé skupiny o postup do 1. divize. Družstva na 5. - 7. místě, jež mimochodem za stejné startovné odehrají o dvě utkání méně než loni, ještě budou hrát proti soupeřům ze druhé skupiny o sestup. Nebo kdo ví o co... Jak to?

V loňské sezóně sestupovala ze 2. divize družstva: QCC České Budějovice C, Traxler Veselí nad Lužnicí B, Šachklub Tábor a Spartak Počátky. V červenci 2013, tedy o prázdninách pouhý měsíc před uzávěrkou přihlášek, se však ve vydaném rozpisu soutěží pro nadcházející sezónu zrodila reorganizace. Sportovně-technická komise (STK), potažmo výkonný výbor (VV) rozhodly bez názoru oddílů a zároveň překročily kompetence, které náleží jen nejvyššímu krajskému orgánu, tj. konferenci. 2. divize se mávnutím funkcionářského proutku rázem stala nesestupovou soutěží a otevřenou pro každého, kdo se přihlásí (jakási hra na otevřenou náruč). Byly zcela evidentně deformovány principy soutěžního ducha. Kromě 3. nejnižší se i 2. divize stala otevřenou soutěží bez omezení. Do příštího roku zbývá otevřít ještě 1. divizi...

QCC České Budějovice C a Traxler Veselí nad Lužnicí B se do 2. divize přihlásily a zachovaly si příslušnost v soutěži. Šachklub Tábor se do soutěže přihlásil, ale několik dní před losovací schůze odhlásil. Tři nová jména přibyla na druhodivizní mapě. Dvě z nich by postoupily podle dřívějšího formátu soutěže, Jiskra Třeboň (vítěz 3. divize, sk. Střed) a první rezerva DDM Písek (na 2. místě 3. divize, sk. Východ, s právem postupu, jelikož vítěz by se na 99% tohoto práva vzdal). Nikoli však Slávia České Budějovice, jež původně právo účasti nezískala (ve 3. divizi, sk. Západ skončila na 5. místě).

Je to málo uvěřitelné, ale STK ani VV se neobtěžovaly předložit nějakou obhajobu svého rozhodnutí. Nic, ani slovo. Arogance vyzdvižena do nebes.

Členy VV Jihočeského šachového svazu jsou: L. Sýkora z ŠK Veselí nad Lužnicí, J. Odehnal z Šachklubu Tábor, M. Durchan ze Slávie České Budějovice, V. Šindelka a M. Hejda, oba z QCC České Budějovice. Je zjevné, že reorganizace byla ušita přesně podle přání zákazníka. Kdo je zákazníkem? To není těžká otázka.