Víkend píseckých derby

11.11.2013 15:39

            Máme za sebou víkend, do kterého los soutěží družstev poslal hned dvě písecká derby. Shodou okolností se utkala i družstva označená stejnou písmenkovou konvencí. Zatímco v sobotu se v Hotelu Biograf utkala „Déčka“ Šachklubu Písek a DDM Písek ve 3. kole 3. divize, v neděli si to ve Vráži rozdala „Béčka“ týchž oddílů.

            Podstatně úspěšnější jsme byli v sobotu. Výsledek 0,5 : 4,5 v náš prospěch vypadá přesvědčivě. Jediné zaváhání připustil Václav na druhé šachovnici. Podle očitého svědka a přímého účastníka Ládi však průběh zápasu zdaleka tak jednoznačný nebyl. Nicméně tři body jsou doma  a po  třetím kole třetí divize jsme v tabulce třetí.

            V neděli už to bylo o poznání slabší i když to tak dlouho nevypadalo. V zápase jsme otestovali úplně nové hosty. Vladimíra Bretšnajdra (1. šachovnice) a Martina Doležala (2. šachovnice). Sotva jsme začali, dohodl se Jirka Landa se soupeřem Drábkem na velmistrovské remíze, patrně proto, aby ho při dalším koučování svého týmu nerušila vlastní partie. Krátce na to František předvedl, že posledně ve Strakonicích nebyl zbytečně. Vidle, které mu tam soupeř zapíchl do bříška, pečlivě opatroval, ošetřoval, čistil, hladil, leštil, brousil, v žáru výhně kalil, galvanicky pokovoval, novou násadou opatřil, hroty jedy potíral a i jinak se s nimi kratochvílil. Při partii je pak zcela bezostyšně vytáhl z pytlíku od svačiny a zabodl je soupeři přímo do f7 prostřednictvím svého bělouše, což zlomilo Milouše. Vedli jsme 1,5:0,5, svět byl růžový a vypadalo to docela dobře. Já jsem byl na rozdíl od Františka posledně ve Strakonicích úplně zbytečně. Až do chvíle, než jsem se nejvyššího náčelníka zeptal, zda smím také dát remízu, jsem to prý hrál moc dobře proti Božovi. Měl jsem pěšce navíc. Jirka mi remízu zatrh a tak jsem použil pravidlo o kravině, která nechodí nikdy sama a bylo to 1,5 : 1,5. Jako bych tím předznamenal další průběh zápasu. Bret pak přidal remízu se Spalem na 1. šachovnici, Jirka Bureš další na 4. s Ceplechou, kterou vykřesal statečnou obranou svého stísněného postavení. Za stavu 2,5:2,5 jsme se zatajeným dechem sledovali 5. prkno, kde Petr dusil Filipa Hlavsu v půlminutové časové tísni drtivým útokem s kvalitou k dobru. Bohužel přehlédl odporný, zvrácený, nechutný, trapný, primitivní, podlý, ubohý, bezcharakterní a i jinak nepěkný trik soupeře, kterým se tak nějak zvrátil osud partie na blbou stranu. 2,5:3,5. Teď už to bylo jasné.  Martinovi Doležalovi se na 2. šachovnici žádný pěkný, vtipný, inteligentní, elegantní, vkusný, chrabrý, mravně povznášející a i jinak všestranně hodnotný trik nepovedl, ač se o to všemožně v zoufalé situaci snažil. 2,5 : 4,5. Poslední voják v poli zůstal Martin Janovský na 3. šachovnici, který se s Dr. Ptákem dohodl na již nic neřešící remíze. 3 : 5. To jsme to moc nevylepšili. Zatím držíme nesestupovou 9. příčku .   

        PS: Omlouvám se Františkovi. Včera večer (v úterý) mi v hospodě vysvětlil, že ten řehták na f7 nebyly žádný vidle, ale mat. Jelikož na něj soupeř reagoval slovy: "Vzdávám.", mělo to být za dva body.