Otevřený dopis jihočeským oddílům

17.09.2013 18:53

 

Jiří Landa, zastupující šachisty DDM Písek, dnes rozeslal na kontaktní osoby jihočeských oddílů otevřený dopis. Jeho plné znění je uvedeno níže.

 

Vážení kolegové z jihočeských šachových oddílů,

obracíme se na vás s žádostí o pomoc při vyřešení problému, do kterého zavleklo Jihočeský šachový svaz jeho stávající vedení. Jedná se o avizovanou reorganizaci soutěží družstev 2013-2014, která vyplývá ze zveřejněného „Rozpisu soutěží družstev na řízených Jihočeským šachovým svazem 1., 2. a 3. divize v sezóně 2013/2014“.

Podle našeho názoru existuje pro odmítnutí navržené reorganizace několik závažných důvodů, z nichž každý sám o sobě je dostatečným pro navrácení k dosavadnímu modelu.

1. První důvod je ryze formální. Navržená reorganizace neprošla žádným schvalovacím řízením, které by umožnilo vyjádření členům JčŠS. Podle našeho názoru jde o natolik závažný zásah do činnosti krajského svazu, že jeho neprojednání konferencí JčŠS je porušením článku 12, odstavce 5., písm. g. Stanov ŠSČR. Tato skutečnost zcela zpochybňuje regulérnost soutěží družstev v jihočeském kraji a tím například legitimitu návaznosti našich soutěží na soutěže řízené ŠSČR.

2. Navržená reorganizace je špatná i po věcné stránce.

a. Druhá divize je soutěž s velkými výkonnostními rozdíly účastníků. Tyto rozdíly snižují sportovní atraktivitu soutěže. Navržený „open“ charakter tyto rozdíly ještě prohloubí.

b. Druhá divize se řadu sezón obtížně naplňovala dvanácti družstvy. V sezóně 2010/2011 se dokonce druhá divize hrála v rozporu se Soutěžním řádem ŠSČR (družstvo Slovan Jindřichův Hradec „B“ startovalo v rozporu s článkem 3.4.3, písm. a., Soutěžního řádu ŠSČR). Navržená reorganizace řeší tento problém rozšířením soutěže o „dětská“ družstva v duchu výše uvedené námitky. Řešením tohoto problému je spíše redukce počtu družstev.

c. Zrušení možnosti postupu ze třetí divize tuto soutěž degraduje na zcela bezvýznamné posezení u šachů a likviduje soutěžní šach pro hráče nižší výkonnosti.

Z uvedených důvodů navrhnou delegáti našeho oddílu na konferenci 22. září 2013 v Českých Budějovicích zachování systému soutěží družstev ve stávající podobě. Pokud s naším návrhem souhlasíte, žádáme o podporu této věci vámi vyslanými delegáty. Pokud se na konferenci nechystáte, můžete náš návrh podpořit zasláním přiložené plné moci.

 

Děkujeme vám za projevený zájem a případnou podporu našeho návrhu.

 

Jménem ŠO DDM Písek Jiří Landa

 

 

Ve Vráži 16. září 2013